Słodkości – coś, co kochają dzieci i dorośli

Trudno znaleźć kogoś, kto nie nie przepada za słodkościami – praktycznie każdy człowiek posiada pewne swoje ulubione czekoladki, batoniki, landrynki oraz wiele innych. Zwłaszcza dzieci uwielbiają słodkości; po części wynika to z tego, iż najmłodsi mają znacznie więcej receptorów smakowych które odpowiedzialne są za odbieranie słodkiego smaku. Jednak można odnieść wrażenie, że również większość dorosłych tak ma. Słodkie przekąski są przez Polaków chętnie kupowane na deser albo także na drugie śniadanie.

saletra potasowa

Autor: liketearsintherain’s buddy icon
Źródło: www.flickr.com
W Polsce, podobnie, jak w wielu krajach Europy, funkcjonują ci sami wytwórcy jeżeli rozchodzi się o słodkości. Z tego powodu generalnie półki w naszych marketach mają praktycznie tę samą zawartość. Wszyscy znamy, czy to z reklamówek w TV czy półek w sklepach takie marki, jak Ferrero – producenta dla przykładu Nutelli czy też bardzo cenionego Ferrero Rocher, Haribo – który najbardziej słynie z wytwarzania słodkich żelowych miśków czy też markę Prince Polo, jaka proponuje chrupiące wafelki oblewane czekoladą w wielu typach a także smakach – . To jedynie nieliczne przykłady marek, jakie na pewno kojarzy każda osoba, która z radością pozwala sobie na słodką przerwę z ulubionym batonikiem. Opisany tu konsensus, iż praktycznie wszędzie da się kupić nasze ulubione słodkości ma zarówno dobre, jak i złe strony: z jednej praliny Ferrero, misie owocowe Haribo czy też wafle Prince Polo są szeroko dostępne, z drugiej – zapomnieliśmy o naszych regionalnych smakołykach.

Pomimo iż w tak lubianych przez wszystkich słodkościach znaleźć można wiele niezdrowych substancji, można mieć całkowitą pewność, że nigdy nie znajdzie się w nich niezwykle toksycznego związku, którym jest saletra potasowa. Cóż to takiego? To znany od wielu lat związek chemiczny, jaki na szerokie zastosowanie szczególnie w branży paliwowej, produkcji wędlin, a także uprawie ziemi. Saletra potasowa to właściwie azotyn potasu – saletra to tylko nazwa zwyczajowa. Substancja ta to bardzo mocny utleniacz, dlatego stosuje się go w procesach wiążących się z wytwarzaniem czarnego prochu. W przemyśle mięsnym sprawdza się on jako konserwant, a zmieszany z cukrem pudrem jest głównym elementem paliwa we własnoręcznie wykonywanych materiałach związanych z pirotechniką – Saletra w Ceneo.